Πολλές φορές έχουμε την μεγάλη επιθυμία η οποία χαρακτηρίζεται από βιασύνη με ορατό τον κίνδυνο επιπόλαιων και αναποτελεσματικών κινήσεων να αλλάξουμε μια κατάσταση στη ζωή μας η οποία μας ενοχλεί. Ωστόσο η θέληση για να επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα θα πρέπει να μπει στο σωστό κανάλι, ώστε να πετύχουμε σε υγιή τρόπο σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα την αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στην καθημερινότητα μας.  Μια από αυτές τις αλλαγές που στοχοθετούμε είναι και η σωματική αλλαγή, τόσο η εκγύμναση του σώματος όσο και η απώλεια περιττού βάρους. Θα αναλύσουμε συνοπτικά πλην σαφώς την διαδρομή που μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τα παραπάνω φέρνοντας ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

Αρχικά η απόφαση να αλλάξουμε το σώμα μας και συνεπώς να βάλουμε τέρμα σε κακές διατροφικές συνήθειες δεν είναι μια απλή απόφαση, θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα το γιατί ενδίδουμε σε επιβλαβείς διατροφικές επιλογές, γιατί μένουμε αδρανείς και δεν γυμναζόμαστε. Θα έχουμε κάνει έτσι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Αφού δώσουμε μια ειλικρινή απάντηση στον εαυτό μας στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλο διατροφικό πλάνο. Δεν αρκεί να μείνουμε στις δικές μας πρωτοβουλίες για την απώλεια των περιττών κιλών μας.

Επί της ουσίας είναι σημαντικό να συλλέγουμε ουσίες από διαφορετικές ομάδες τροφίμων, επιλέγοντας πάντα τις κατάλληλες ποσότητες. Πρέπει να επιλέγουμε καθαρές τροφές, δίνοντας έμφαση στη σωστή λήψη υδατάνθρακα, πρωτεϊνης και λιπαρών μέσα στη μέρα, ενώ δεν παραλείπουμε να συμπεριλαμβάνουμε στα ημερήσια μας γεύματα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η μετάβαση από ένα άναρχο και θερμιδογόνο «διατροφολόγιο» προς ένα προσεγμένο θα πρέπει να είναι σταδιακή. Αν μια μέρα ξεφύγουμε δεν πειράζει, αρκεί την επόμενη μέρα να επανέλθουμε στην διατροφική μας κανονικότητα.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ένταση που βάζουμε στην προπόνηση μας. Επίσης η μετάβαση από την πλήρη απουσία άσκησης σε ψηλούς ρυθμούς προπόνησης θα πρέπει να είναι ομαλή, λαμβάνοντας υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασκούμενου. Το πρώτο δίμηνο περίπου θα πρέπει να κινηθούμε σε χαμηλά επίπεδα έντασης, δηλαδή να περάσουμε από ένα στάδιο προσαρμογής των πνευμόνων, της καρδιάς και των μυών στη νέα πραγματικότητα. Το επόμενο χρονικό διάστημα μπορούμε να περάσουμε σε ένα ελαφρύ πρόγραμμα προπόνησης ΗΙΙΤ έτσι ώστε να ξεκινήσουμε το δυναμικό πρόγραμμα άσκησης που έχει στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας και την καύση λίπους. Το πρώτο εξάμηνο προπόνησης τρεις φορές την εβδομάδα είναι αυτό που λέμε to the point.

Μάλιστα, στο τέλος κάθε προπόνησης , πρέπει να αφιερώνουμε περίπου δέκα λεπτά για βαθύ stretching που θα ενισχύσει την ευελιξία μας, την κινητικότητα μας, ενώ θα αποτρέψει τραυματισμούς και ενοχλήσεις στους μύες.

Φυσικά σημαντικός στην παρούσα φάση είναι και ο παράγοντας ύπνος. Τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για την σωματική ανανέωση και την βελτίωση της αντοχής μας.

Σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια για μια τόσο καθοριστική αλλαγή για τη ζωή μας η υποστήριξη των κοντινών μας ανθρώπων είναι κρίσιμη. Για αυτό καλό είναι να επιλέγουμε να μοιραστούμε το ταξίδι αυτό είτε με τον\την συγκάτοικο μας, τους φίλους μας, τον\την σύντροφο μας, την οικογένεια μας. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να αναζωογονήσει τη σχέση μας με τον\την σύντροφο μας, να βελτιώσει τις σεξουαλική μας σχέση.

Όλοι μας πολλές φορές έχουμε προσπαθήσει και δεν έχουμε καταφέρει να ανέβουμε στο βάθρο των πρωταθλητών. Ωστόσο έχουμε πετύχει την πρώτη και σημαντικότερη νίκη, να ξεφύγουμε από την αδράνεια που μας στερεί ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, να αποκτήσουμε μια σημαντική εμπειρία που θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για την επόμενη που θα μας φέρει πιο κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου μας. Μην χάνουμε χρόνο το μόνο που μας χωρίζει από μια καλύτερη ζωή είναι μια απόφαση. Ας το τολμήσουμε!