Πονος στη μεση: Τι ξέρεις για τη σπονδυλική σου στήλη;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ο πονος στη μεση είναι μία “αρρώστια” της εποχής μας που οφείλεται κυρίως στο νέο τρόπο ζωής των τελευταίων χρόνων από τον τρόπο που εργαζόμαστε μέχρι το πως διασκεδάζουμε.

Ανατομία Σπονδυλικής Στήλης

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα σύμπλεγμα οστών, νεύρων, μυών, τενόντων και συνδέσμων που χρησιμεύουν ως κεντρική δομή στήριξης του σώματος. Οι σπόνδυλοι είναι οι οστικές δομές της σπονδυλικής στήλης. Στο μεταξύ κάθε σπονδύλου υπάρχουν μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που απορροφούν τα φορτία κατά την κίνηση του σώματος. Η σπονδυλική στήλη προστατεύει επίσης τον νωτιαίο μυελό, τις νευρικές ρίζες και ορισμένα από τα όργανα μας. Μας βοηθά στην κίνηση και μας επιτρέπει να παραμείνουμε σε όρθια θέση. ⁣

Ολόκληρη η σπονδυλική στήλη έχει τη δυνατότητα κάμψης, έκτασης, περιστροφής και πλευρικής κάμψης. Κάθε τμήμα της σπονδυλικής στήλης έχει ποικίλους βαθμούς κίνησης ανάλογα με τη δομή των σπονδύλων και των περιβαλλόντων δομών (όπως νευρώσεις έναντι καθόλου πλευρών που συνδέονται με αυτό).

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται πραγματικά από 5 μέρη: Αυχενικό (λαιμός), θωρακικό (πλάτη), οσφυϊκό (κάτω μέρος της πλάτης), ιερό (μεταξύ της λεκάνης) και κόκκυγα (ουρά), αλλά συχνά αναφέρονται μόνο στα πρώτα 3 ως «σπονδυλική στήλη» επειδή τα δύο τελευταία είναι συνενωμένα. Υπάρχουν 24 σπόνδυλοι στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα. Υπάρχουν 5 συντηγμένοι ιερικοί σπόνδυλοι και 4-5 συντηγμένοι κοκκυγικοί σπόνδυλοι. ⁣
⁣⁣
Η κάμψη της σπονδυλικής στήλης κινεί τη σπονδυλική στήλη προς τα εμπρός. Η έκταση κινεί τη σπονδυλική στήλη προς τα πίσω. Η πλευρική κάμψη κινεί την Σ.Σ. πλευρικά(πλάγια). Η περιστροφή είναι στροφή του σώματος. Οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι κάμπτονται κυρίως, εκτείνονται και στις πλευρικές κάμψεις (περιστρέφονται λίγο). Η θωρακική σπονδυλική στήλη κάμπτεται κυρίως και περιστρέφεται και έχει λίγο έκταση και πλευρική κάμψη. Η αυχενική μοίρα είναι ικανή σε όλες τις περιοχές κίνησης.

Πονος στη μεση

Η πλάτη και ο πονος στη μεση είναι δύο αλληλένδετα πράγματα. Εάν θέλεις να το αποφύγεις μη διστάσεις να επικοινωνήσεις σήμερα κιόλας μαζί μου.